OM
Lindeborgs
eco retreat
Lindeborgs Eco Retreat ligger vackert belägen vid vägs ände invid sjö, och omgiven av åker, äng och skog. Vi finns tjugo minuter utanför Nyköping, 12 mil från Stockholm. Här kan du varva ned, njuta av en ostörd och vacker miljö, inspireras och kanske också lära dig någonting nytt.
Retreaten är en del av en levande ekologisk gård på 74 hektar. Här skapar vi rika ekosystem för liv i alla dess former. Som gäst möter du allt från mäktiga ekar, dammar och traditionella slåtterängar till höns, får och odling av en mängd olika grönsaker, frukter och bär.
I centrum på gården står Ekoladan, en hundra år gammal lada som byggts om med hållbara och naturliga material och en genomgående designidé i samarbete med White Arkitekter.
I Ekoladan, som är White Arkitekters förta klimatpositiva byggnad, finns möteslokal och bastu med milsvid utsikt över Hallbosjön och rum och ekosviter för övernattning. Bredvid finns gårdsrestaurangen och ett prunkande orangeri där vi under öppna restaurangkvällar, konferenser, kurser, events och yoga retreater serverar måltidsupplevelser från jord till bord, skapade av några av Sveriges vassaste och mest hållbarhetsfokuserade kockar.
Vår kompass
Ända sedan Julia och Carl Lindeborg startade verksamheten på en nedgången och igenvuxen gård 2012 har vi drivits av en önskan att göra positiv skillnad i världen, för våra barn, för våra gäster och för jorden och de omgivande ekosystemen. Vi såg en unik potential i denna vackra plats och strävar i allt vi gör efter att förverkliga den fullt ut.
Vårt syfte
Att inspirera till konkret agerande för hälsa, harmoni och hållbarhet i världen
Våra kärnvärderingar
-
Nettopositiv skillnad – ringar på vattnet som når långt bortom gård och retreat
-
Kvalitet med hjärta – leva närvaro, omtänksamhet och professionalism
-
Nyfiket entreprenörskap – prova nya outforskade vägar, våga
Vår Vision
Att vara en hänförande plats, ett grönt ”sanctuary”, som andas stillhet, kreativitet och kunskap. En plats som ger kraft och inspiration till våra gäster, som föder nya idéer och möjliggör meningsfulla möten. En plats som bidrar till inre och yttre transformation.
Ekogården
Runt mötesrum, boenden och gårdsrestaurang blomstrar diversifierade trädgårdar med dammiljöer, mängder av olika ätbara växter, bikupor, insektshotell, fjärilsrestauranger och mycket mer. Vårt mål är att omge dig med ett så rikt och inspirerande ekosystem som möjligt som också ger råvarorna till den ekologiska maten vi serverar.
Längre bort bereder gårdens marker ut sig med åker för spannmålsproduktion, beteshagar, strandängar och skog. I brukandet av markerna tar vi inspiration från permakultur och regenerativt lantbruk och arbetar aktivt för att öka kolbindningen i jorden.
Vi satsar allt mer på högkvalitativ och ekologisk matproduktion, både till gårdens kök men också till försäljning till våra gäster och till kunder i Stockholm och i Nyköping. Vi odlar med stor diversitet för maximal smakrikedom. I år skördar vi ca 100 olika sorters grönsaker där många är ovanliga som t ex persikotomaten Wapsinicon, sibirisk bladraps och sparrisbroccolin Piracicaba. På gården finns också biodling, fruktodling och skogsträdgård där vi skördar allt från de vanligaste bären till havtorn, luddkörsbär och gojibär.
​
Som gäst kan du träffa på våra fritt strövande Hedemorahöns som förser oss med underbara färska ägg och Åsenfåren som håller ängsmarkerna öppna. Vi är genbanksanslutna och bidrar till att skydda dessa båda kulturraser.
​
Vill du veta mer?
Vi ordnar gärna trädgårdsvisningar på gården, både öppna och privata. Läs mer under kurser och events eller kontakta oss direkt.
Och vill du läsa mer om våra första år på gården, kan du bläddra i boken "Greener – creating a farm sanctuary together with nature" som skrevs 2016. Boken innehåller också många tips för dig som vill berika din trädgård eller en bit mark. Du laddar ned den genom att klicka på bilden.
Mer än hållbart
I allt vi gör strävar vi att gå bortom hållbarhet mot ett nettopositivt avtryck. Vi vill inte bara minska vår belastning på miljön, utan här upplever du innovativa lösningar som bidrar regenerativt och som kan inspirera fler att prova nya sätt för att lösa våra globala utmaningar.
Ju mer vi värmer våra byggnader, desto mindre koldioxid i atmosfären
I Ekoladan sker till exempel uppvärmningen genom en pyrolysprocess där vi använder biomassa från skogen för att producera värme och biokol. Koldioxiden som träden sugit upp ur luften blir kvar i kolet som sedan blir en kolbank i våra odlingar. Ju mer vi värmer våra byggnader desto mindre koldioxid i atmosfären. Vistelsen hos oss är alltså direkt klimatpositiv och minskar ditt CO2-avtryck.
​
Levande vattenrening
Vi renar avloppet i kök, toaletter och duschar 100% biologiskt med hjälp av växter och mikrober innan det mynnar i en damm full av liv. Vattnet som kommer ur processen är mer levande och i många dimensioner renare än det som kommer ur det kommunala reningsverket. Mikroberna drar sig inte ens för att ge sig på och bryta ned molekylkedjorna i medicinrester.
Naturmaterial hela vägen
Hos oss möter du härliga ekologiska sängar med madrasser av naturgummi, kakelplattor av återvunnet material, hotellrum med träpanel behandlad med växt och kiselextrakt för godkänt brandskydd, återvunnet glas som isolerar i grunden, träfiber eller tidningspapper i väggarna och en ventilation där luften tempereras genom jordledningar precis som i gamla tiders skafferi.
Teamet​
​
Julia
Lindeborg
Julia tar hand om förfrågningar, events och de olika samarbeten som genomförs på Lindeborgs flera gånger per år.
​
När hon inte jobbar vid datorn är hon ute i trädgårdarna och anlägger och tar hand om blommor, buskar och träd.
​
Julia har stort intresse för inredning, design och konst, och har inrett rummen i Ekoladan.
I naturen finner hon inspiration till konst, blomsterarrangemang och dekorationer.
Julia är certifierad Iyengar yogalärare och i grunden utbildad inom marknadsföring och kommunikation i England. Hon inledde sin karriär på MTV Networks i London, där hon bodde under åtta år.
​
När hon får tid över ägnar hon sig åt keramik, och säljer flera av sina alster på gården.
​
Hon drömmer om att skapa en permanent konstpromenad på gårdens marker.
​
Peter Andersson
Peter Andersson
Peter är gårdens kock. I hans roll finns också att odla grönsakerna som serveras i restaurangen. Det ger honom full inblick i helheten från jord till bord.
För att förse gårdsköket med de allra finaste lokalproducerade råvarorna samarbetar Peter också med andra utvalda gårdar i Sörmland.
​
Peter har tidigare jobbat med Leif Mannerström på Sjömagasinet i Göteborg, samt i Stockholm med både Matthias Dahlgren och Pontus Frithiof.
Mellan 2010 - 2019 drev han tillsammans med två kollegor restaurang Volt i Stockholm.
Volt var Sveriges första KRAV-certifierade stjärnrestaurang.
Peter bor på en gård utanför Trosa med sin familj och hans stora intressen är natur och jakt.
Carl
Lindeborg
Carl brinner för att skapa meningsfulla, livskraftiga och hållbara ekosystem i alla dess former både på gårdens marker men också i företag och organisationer.
​
Vid sidan av att arbeta med kolsänkor, biodiversitet och visionära byggprojekt på gården har Carl i mer än tjugo år arbetat med människor och organisationer i förändring som rådgivare, konsult och lärare, både i Sverige och internationellt.
Han leder regelbundet utvecklingsprogram vid Lindeborgs Eco Retreat, och har lång erfarenhet som programledare och fakultet vid SSE Executive Education, Oxford Leadership och Companions for Leadership.
Carl har varit gästföreläsare vid Harvard Business School och publicerat ett 25-tal artiklar i Affärsvärlden. Han har en bakgrund som civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och inledde karriären som managementkonsult.
​
Carl har skrivit tre böcker varav den senaste heter Det Autentiska Skiftet. Du hittar mer information om Carl här.
​
Katarina Hoverman
Katarina är gårdens sommelier och passionerad dryckesfantast. Hon brinner för vin och dryck och älskar att dela med sig av sina gedigna kunskaper.
​
På Lindeborgs jobbar hon med att matcha dryck till maten. Tillsammans med Katarina får våra gäster ta del av spännande information och berättelser om drycken.
Hon samarbetar med flertalet småskaliga naturvinsproducenter och även med hantverksmässigt tillverkad och lokalproducerad alkoholfri dryck. För henne är det viktigt att de alkoholfria alternativen ska vara minst lika spännande som de med alkohol. Hon tillverkar dessutom ofta delar av den alkoholfria drycken på frukter och bär från gården.
Katarina är mer och mer imponerad av det som Sverige har att erbjuda i dryck. Sedan 2013 följer hon utvecklingen av de svenska vingårdarna, och
tillsammans med Katarina håller vi på att ta fram en helt ny skandinaviskt profil på dryckesutbudet som lanseras under Gårdsmiddagarna 2025.
​
Katarina bor i Stigtomta. På fritiden älskar hon att laga mat, resa och umgås med sin stora härliga familj.
Niko Lotz
Niko är utbildad lantbrukare inom biodynamisk och ekologisk odling. På gården tar han bland annat hand om djuren, maskiner och allt som behöver fixas och lagas. Niko gillar snickeriarbete och han lagar hellre än att köpa nytt och gillar att återanvända gammalt trä.
På Lindeborgs Eco Retreat sköter han också de fyra bikuporna. Niko är utbildad inom biodynamisk biodling vilket betyder att han lägger fokus på att bina ska få leva så naturligt som möjligt i kupan. Han älskar biodling och bisamhällets olika material: trä, vax, honung, pollen, propolis och doften som kommer från dem.